Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys 31.5.-18.7.2021

21.5.2021

Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys alkaa jälleen. Viljelijät voivat viedä lannoite- ja siemensäkkejä keräykseen heti, kun paikallinen piste avataan. 

Keräys toteutetaan siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä kierrätykseen. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Keräyspisteissä on postilaatikko ja vihko, johon tulee merkata tuodut säkit. Määrät tulee ilmoittaa myös viestillä numeroon 050 353 3721. Ilmoitetut määrät vaikuttavat Kankaanpään 4H-yhdistykselle maksettavan keräyspalkkion määrään. 

KERÄYSPAIKAT JA -AJAT: 
Kankaanpää: Vanha lumenkaatopaikka, Jämintie
31.5.-18.7.
Lisätietoja: Kankaanpään 4H-yhdistys, Annukka Pörsti, 050 353 3721, kankaanpaa@4h.fi

Jämijärvi: Rajakalliontie, Mutkalan teollisuusalue
31.5.-18.7.
Lisätietoja: Kankaanpään 4H-yhdistys, Annukka Pörsti, 050 353 3721, kankaanpaa@4h.fi

Säkkien lajittelu ja pakkaus

Keräykseen kelpaavat muoviset

  • Yaran 40 kg ja 25 kg lannoitesäkit, myös metsälannoitesäkit (painatus Yara, Kemira GrowHow, Kemira Agro tai Kemira)
  • Yaran lannoitelavojen suojahuput
  • Yaran suursäkit, myös metsälannoitesäkit (painatus Yara, Kemira GrowHow, Kemira Agro tai Kemira)
  • Yaran säkit BeFert -painatuksella
  • Lantmännen Agron luomulannoitesäkit
  • A-Rehun lannoitesäkit
  • Hankkijan siemensuursäkit
  • Tilasiemenen siemensuursäkit
  • Peltosiemenen siemensuursäkit
  • Hankkijan rehusuur- ja piensäkit (muovi)
  • Lantmännen Agron rehusuur- ja piensäkit (muovi)
  • A-Rehun rehusuur- ja piensäkit (muovi)

Keräykseen eivät kelpaa: paperisäkit, muiden valmistajien säkit, säilörehujen kiriste- ja aumakalvot tai kanisterit.

Mitään muuta muovia, muita suursäkkejä tai muuta jätettä ei keräykseen saa tuoda. Mahdollinen keräykseen kelpaamaton muovi, vieraat säkit ja muu jäte tulee huolellisesti poistaa lajittelun ja pakkauksen yhteydessä, jotta voimme jatkossakin taata keräämämme kierrätysraaka-aineen korkean laadun.

Yaran suursäkkien tunnistaminen:
Ulkosäkki on pohjaväriltään aina valkoinen ja sivulle tai etikettiin on painettu teksti ”Yara” (myös vanhat säkit, joissa ”Kemira GrowHow”, ”Kemira Agro” tai ”Kemira”)

Varastopisteessä piensäkit lavahuppuineen ja suursäkit on pakattuina lajiteltava omiin kasoihinsa.

Lannoitesäkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms. vaan ne kelpaavat keräykseen sellaisenaan. Sen sijaan mitään vieraita esineitä, kiviä yms. tai muuta muovia ei saa olla joukossa. Pakkausvaiheessa on säkit silmävaraisesti tarkastettava ja asiaan kuulumaton materiaali on poistettava. Jos säkkeihin on jäänyt runsaasti lannoitetta on ne tyhjennettä

40 ja 25 kg säkkien ja pakkaus

Säkit pakataan 50 kappaleen pakkauksiin seuraavasti:

  1. 49 säkkiä niputetaan huolellisesti päällekkäin.
  2. Nippu kääräistään rullalle leveyssuunnassa.
  3. Säkkirulla pujotetaan yhteen säkkiin, joka on avattu päästä lyhyeltä sivulta kokonaan.

    Vihje: Säkit on helpompi pussittaa, jos 49 säkin sijaan niputtaakin päällekkäin 48 säkkiä. Tämä jälkeen yksi säkki leikataan auki kolmelta sivulta siten, että yksi lyhyt sivu jää ehjäksi. 48 säkin nippu kääritään tiukaksi rullaksi, joka ensin esipakataan rullaamalla sen ympäri auki leikattu säkki siteeksi (vain pienlannoitesäkki kelpaa siteeksi, muuta muovia ei saa käyttää). Esipakattu säkkinippu on edelleen helppo pujottaa 50:een säkkiin.

Lavahuppujen pakkaus

Kolmesta kuuteen (3 – 6) lavahuppua taitellaan siistiksi nipuksi ja pakataan yhteen lyhyeltä sivulta auki leikattuun piensäkkiin. Pakkausta ei tarvitse sitoa.

Suursäkkien pakkaus

  1. Sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan.
  2. Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, poista se kääntämällä ja ravistamalla säkkiä.  Tarvittaessa leikkaa pohja auki. (Muutama lannoiterae ei haittaa)
  3. Sido 5-20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen paalilangan pätkällä.

Vaihtoehtoisesti voi suursäkit paalata maatalouden pyöröpaalaimella.


Säkkikeräys on Suomen mittakaavassa merkittävä kiertotalousteko
Säkkikeräys tapahtuu touko-elokuussa. Viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on kolmasosassa Suomen kunnista. Reilu Tekoon osallistuu vuonna 2021 noin 100 yhdistystä ympäri Suomea ja heillä on auki noin 180 keräyspistettä. Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä jatkokäsittelyyn Lassila & Tikanojan tuotantolaitoksiin. 

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen – viime vuonna saatiin talteen noin 70 prosenttia kierrossa olevasta säkkimateriaalista.

Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Kankaanpään 4H-yhdistys sekä Lavian 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi Oy. Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.

Keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Yleistä säkkikeräystietoa: www.4h.fi/reiluteko

Reilu Teko -lannoitesäkkikeräyksen avajaiswebinaari järjestetään 10.6.2021 klo 13–14. Ilmoittaudu mukaan osoitteessa yara.fi/reiluteko. Tilaisuus on avoin kaikille.