Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys

Reilu Teko -säkkikeräyksessä tehdään ympäristötekoja

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät vuosittain perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen. 

Tärkeää työtä ympäristön hyväksi

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä, lähes 70 prosenttia, ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.

Säkkikeräys järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovisia säkkejä saatu talteen lähes 40 miljoonaa kiloa ja työllistetty tuhansia nuoria koko Suomessa. 

Yleistä säkkikeräystietoa: www.4h.fi/reiluteko


Keräyksen toteutus

Keräys toteutetaan Kankaanpäässä ja Jämijärvellä siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H- keräyspisteisiin. Toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. 
Säkkejä kerätään Kankaanpäässä ja Jämijärvellä 29.5.-16.7.2023


Mitä säkkejä kerätään

Keräykseen otetaan Yaran lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput sekä Hankkijan, Lantmännen Agron, A-Rehun, Peltosiemenen ja Tilasiemenen suursäkit ja rehusäkit. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina.


Pakkausohjeet viljelijöille

-Suursäkit: sido 5–20 suursäkkiä nostolenkistä narulla yhteen.
-Pikkusäkit: niputa 49 pikkusäkkiä päällekkäin ja rullaa. Laita rulla pikkusäkkiin, joka on avattu lyhyeltä sivulta.
-Lavahuput: taittele 3–6 lavahuppua yhden pikkusäkin sisään.

Sijoita keräyspisteellä suursäkit omaan kasaan ja pikkusäkit + lavahuput omaan kasaan.


Säkkimäärien ilmoittaminen

Keräyspaikalla on postilaatikko, missä vihko ja kyniä. Merkitse vihkoon tuomasi säkkimäärä, pvm ja nimesi TAI ilmoita tiedot viestillä numeroon 050 353 3721. 
Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään paikallisen 4H-nuorisotyön tukemiseen. Määrät ilmoittamalla varmistat, että Kankaanpään 4H-yhdistyksen toimintaan ohjataan oikean suuruinen tuotto. 


Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Kankaanpään 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen pääyhteistyökumppani on Yara Suomi Oy. Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk. Keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.