Kampanjat

Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys

Reilu Teko -säkkikeräyksessä työllistetään nuoria ja tehdään ympäristötekoja

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät vuosittain perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen. 

Tärkeää työtä ympäristön hyväksi

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä, lähes 70 prosenttia, ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.

Säkkikeräys järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovisia säkkejä saatu talteen lähes 40 miljoonaa kiloa ja työllistetty tuhansia nuoria koko Suomessa. 

Yleistä säkkikeräystietoa: www.4h.fi/reiluteko.


Vastuullinen Virtanen -liuosastiakeräys

On arvioitu, että Suomen maataloudessa syntyy vuosittain noin 12 000 tonnia muovijätettä. Muovin kierrättäminen raaka-aineena on ekologisesti ja ekonomisesti järkevää. Uusiomuovin hinta ja hiilijalanjälki ovat neitseelliseen muoviraaka-aineeseen verrattuina huomattavasti pienempiä. Lisäksi uusiomuovin käyttö pienentää fossiilisten polttoaineiden kulutusta.

Taminco ja 4H aloittivat syksyllä 2016 yhteistyön AIV-liuosastioiden kierrättämiseksi. Keräyskampanja kulkee nimellä Vastuullinen Virtanen. AIV-astioiden kierrättäminen on hyvä tapa osallistua ympäristötalkoisiin, tukea paikallisen 4H-yhdistyksen toimintaa ja työllistää paikallisia nuoria. 

Keräystä ei valitettavasti järjestetty syksyllä 2019. Syynä keräyksen keskeyttämiseen olivat muuttuneet vaatimukset tynnyreiden tyhjentämisessä tiloilla. Tynnyreihin jää väkisinkin pohjalle vähän happoliuosta niillä liuospumpuilla, joita useimmilla tiloilla on käytössä. Valuttamalla tynnyreitä ei myöskään saa riittävän tyhjiksi. Tynnyreitä vastaanottava tehdas on saanut uuden ympäristöluvan, mikä on tiukentanut suhtautumista liuosjäämiin tynnyreissä.

Yhteinen tahtotilamme Taminco Finlandin kanssa on jatkaa keräystä jälleen syksyllä 2020.

Yleistä tietoa keräyksestä: https://4h.fi/4h-jarjestona-2/osallistu-ymparistotekoon/aiv-2/


Virkistystä vanhuksille

Kesäaikaan Kankaanpään 4H palkkaa lahjoitusvaroilla nuoria vanhusten virkistystehtäviin Kankaanpään Mäntykalliokotiin. Nuoren tekemä työ voi olla mm. lehden lukua, viriketuokion pitämistä, ulkoilua, valokuvien katselua, keskustelua, musisointia tai muuta seuran pitoa. 

Yritykset, yhdistykset ja yksityiset henkilöt voivat kauttamme lahjoittaa tunteja. Yhden tunnin hinta on 25€, joka sisältää nuoren palkan sivukuluineen sekä koulutus-, työllistämis- ja kirjanpitokulut.

Työtuntien lahjoittaminen tapahtuu seuraavalla tavalla: Tilillemme Kankaanpään Osuuspankkiin lahjoitetaan summa, joka vastaa haluttua työtuntimäärää. Esimerkki: 2 tuntia aikaa vanhukselle, lahjoitat 50€ tilille. 

Työtunteja lahjoittaneet tahot sekä kertynyt kokonaistuntimäärä julkaistaan tällä nettisivullamme. Jos et halua nimeäsi julkaistavaksi, ilmoitathan tästä yhdistykseemme.  

Lisätietoja asiasta antaa toiminnanjohtaja Annukka Pörsti, kankaanpaa@4h.fi, 050 353 3721

Keräys on voimassa 21.6. asti ja pienkeräysnumero on RA/2021/345Aineeton lahja

Mietitkö lahjan hankintaa? Miten olisi aineeton lahja? 
Voit lahjoittaa kampanjaamme varten ja allolevasta linkistä saat tulostettua kortin lahjansaajalle toimitettavaksi.  Tulostaessasi muista tarkistaa asetuksista minkä kokoisena haluat kortin tulostaa.