Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys


KESÄN 2023 KERÄYS ON PÄÄTTYNYT, KIITOS KAIKILLE KERÄYKSEEN OSALLISTUNEILLE.


Reilu Teko -säkkikeräyksessä tehdään ympäristötekoja

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät vuosittain perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen. 

Tärkeää työtä ympäristön hyväksi

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä, lähes 70 prosenttia, ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.

Säkkikeräys järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovisia säkkejä saatu talteen lähes 40 miljoonaa kiloa ja työllistetty tuhansia nuoria koko Suomessa. 

Yleistä säkkikeräystietoa: www.4h.fi/reiluteko

Keräyksen toteutus

Keräys toteutetaan Kankaanpäässä ja Jämijärvellä siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H- keräyspisteisiin. Toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. 
Säkkejä kerätään Kankaanpäässä ja Jämijärvellä 1.6.-16.7.2023

Mitä säkkejä kerätään

Keräykseen otetaan: 

  • Yaran 40 kilon lannoitesäkit 
  • Yaran 25 kilon lannoitesäkit 
  • lannoitelavojen suojahuput 
  • suursäkit: 
    Yaran lannoitesäkit (myös Kemira GrowHow -painatuksella) 
    Hankkijan siemensäkit 
    Tilasiemen siemensäkit 
    Peltosiemenen siemensäkit 
    Lantmännen Agron siemensäkit 
    Hankkijan rehusuursäkit
    A-Rehu

Keräykseen eivät kelpaa: 

  • muiden valmistajien suursäkit 
  • säilörehujen kiriste- tai aumakalvot 
  • erilaiset kanisterit 
  • muu muovi tai jäte 

Lannoitesäkkien pakkausohjeet maanviljelijöille

Lannoitesäkkien tulee olla tyhjiä, kun ne viedään paikallisen 4H-yhdistyksen keräyspisteeseen. Muutama lannoiterae ei haittaa. Säkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms., mutta mitään vieraita esineitä, kiviä, muuta muovia yms. ei saa olla mukana.  

Viljelijät voivat viedä pakatut säkit keräyspisteisiin. Pakkausohjeet alla. Keräykseen kelpaamattomat muovit hävität parhaiten viemällä ne kunnalliseen jätehuoltoon. 

Suursäkkien pakkaus

  1. Sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan. 
  2. Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, poista se kääntämällä ja ravistamalla säkkiä.  Tarvittaessa leikkaa pohja auki. (Muutama lannoiterae ei haittaa.) 
  3. Sido 5–20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen paalilangan pätkällä. 

Voit katsoa myös Yaran videolta, kuinka suursäkit pakataan.

40 ja 25 kg säkit pakataan 50 kappaleen pakkauksiin seuraavasti: 

  1. 49 säkkiä niputetaan huolellisesti päällekkäin. 
  2. Nippu kääräistään rullalle leveyssuunnassa. 
  3. Säkkirulla pujotetaan yhteen säkkiin, joka on avattu päästä lyhyeltä sivulta kokonaan. 

Vihje: Säkit on helpompi pussittaa, jos 49 säkin sijaan niputtaakin päällekkäin 48 säkkiä. Tämä jälkeen yksi säkki leikataan auki kolmelta sivulta siten, että yksi lyhyt sivu jää ehjäksi. 48 säkin nippu kääritään tiukaksi rullaksi, joka ensin esipakataan rullaamalla sen ympäri auki leikattu säkki siteeksi (vain pienlannoitesäkki kelpaa siteeksi, muuta muovia ei saa käyttää). Esipakattu säkkinippu on edelleen helppo pujottaa 50:een säkkiin. 

Lavahuppujen pakkaus

Kolme–kuusi lavahuppua taitellaan siistiksi nipuksi ja pakataan yhteen lyhyeltä sivulta auki leikattuun piensäkkiin. Pakkausta ei tarvitse sitoa. 


Säkkimäärien ilmoittaminen

Keräyspaikalla on postilaatikko, missä vihko ja kyniä. Merkitse vihkoon tuomasi säkkimäärä, pvm ja nimesi TAI ilmoita tiedot viestillä numeroon 050 353 3721. 
Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään paikallisen 4H-nuorisotyön tukemiseen. Määrät ilmoittamalla varmistat, että Kankaanpään 4H-yhdistyksen toimintaan ohjataan oikean suuruinen tuotto. 


Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Kankaanpään 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen pääyhteistyökumppani on Yara Suomi Oy. Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk. Keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.